Miljövänlig kemtvätt hos oss!

Vi har även utökat våra tjänster i och med invigningen av den nya lokalen på Järnvägsgatan 4A. Nu kan vi även erbjuda våra kunder miljövänlig kemtvätt i centrala Halmstad.

Kemtvätt av kläder har funnits i cirka 150 år. Till en början användes brandfaliga och giftiga petrokemiska ämnen som  bensen. På 1950- och 60- talet ersattes dessa med det klororganiska ämnet perkloretylen, även kallat tetrakoretylen, som fortfarande används av över 90 procent av alla landets kemtvättar.

Perkloretylen är ett giftigt lösningsmedel som påverkar nervsystemet, levern och njurarna. I djurförsök har det visat sig orsaka bland annat levercancer och livmoderhalscancer. FN:s och Världshälsoorganisationens samarbetsorganisation International Agency for Research on Cancer (IARC) bedömer att perkloretylen troligen orsakar cancer även hos människor. De amerikanska och Europeiska miljöskyddsmyndigheterna, EPA och ECB, gör liknande bedömningar. Enlig finska och engelska studier skall gravida inte arbeta på kemtvättar eftersom perkloretylen kan orsaka missfall.

Ämnet är inte bara faligt för människor utan också för vattenlevande oranismer. Runt om i landet kartlägger Narturvårdsverket och länsstyrelserna nu de stora föroreningar som finns i anslutning till landets kemtvättar.

Med Solvon K4 är vi främst i sverige att kunna erbjuda och det är vi stolta över. Vätskorna är dermatologisk testade och hudvänliga och det är biologiskt nedbrytbara lösningsmedel. Är du en av dom som också känner att det är viktigt att tänka på vår miljö- och sin hälsa, då har du äntligen fått ett bra alternativ till den tradiotinella kemtvätten.

kemtvätt-halmstads-skomakeri

Comments are closed.

Halmstads Sko & Nyckel Service

Adress:
Karl XI:s väg 45 (Mitt emellan Blue Thai & Studio Silk)
302 36 Halmstad
Telefon:
035 - 777 94 98
Email:
info@halmstadskomakeri.se